Фестивал „Изкуство на открито” – игри и представления за малки и големи отново в село Добралък, Родопите

13 юни 2022

Между 9 и 18 юли 2022, за четвърта поредна година, сдружение „Открити пространства“ организира фестивал „Изкуство на открито” — игри и представления за малки и големи в родопското село Добралък, община Куклен.

Тази година събитията са насочени както към широката публика, така и към младежи между 18 и 35 години, особено от общините Куклен и Асеновград, които ще имат възможност да се включат в две творчески ателиета – за форум театър и сетивен театър – лабиринт, и да представят пред публика резултатите. Режисьорът и изпълнител Милена Станойевич ще осъществи интерактивния пърформънс „Необикновено по-близо“, а най-малките ще могат да се радват на героите от кукленото представление „Островът на изненадите“, втора част от трилогията „Приключения с кораб“ по текстове на Туве Янсон и последващото го творческо ателие, подготвено специално за тях.

Всяка вечер на площада ще има игри и музика за малки и големи, в които са поканени да се включат всички жители и гости на село Добралък, а очакваме и включване от разказвачите на приказки от миналите издания на фестивала.

За нас сцената е навън, а декорите са природата, улиците и къщите!

Записването за ателиетата е отворено до 19 юни включително, а пълната програма на фестивала, може да намерите в събитието на страницата на „Открити пространства”.

„Изкуство на открито” се реализиран в партньорство с община Куклен и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

Фестивалът е продължение на събитията от 2018 и 2019 година, когато в рамките на инициативата „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“, се осъществи съвместния проект „Шепоти от родопски приказки“ с партньори френската артистична компания „Театър по пътя“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). „Шепоти” предложи работилници като изкуството да се разказват приказки, събиране и писане на истории, сетивен театър-лабиринт, създаване на необичайни музикални инструменти.

През 2021 година продължихме с „Да шепнеш миналото, да докосваш бъдещето“ – интерактивното пътешествие-изложба, което съчета уникалните фотографии на Виктор Троянов с артистичната намеса на режисьора Милена Станойевич и сценографа Златна Михайлова. Посетителите имаха възможност да изберат два различни маршрута из селото и да открият фотографиите в чекмеджета от старото училище, в Читалището на селото, в ресторанта, скрити на пейка или между буйно цъфналите цветя на оградата. Можеха да се прочетат събрани истории от местни жители за село Добралък, или поезия от участниците в работилницата „Геопоетика“, проведена през 2019 г.  В пътешествието бяха включени и участниците от работилницата за имерсивни („потапящи“) истории, водена от Димитър Узунов, които чакаха своите посетители на чешмата, до параклиса или в двора на някоя къща и ги въвличаха в  своите потапящи истории.

За ателиетата:

Ателие „Форум театър и учене чрез преживяване“ с водещи Геника Байчева и Ваня Бонева.
Дати: 9 – 12 юли 2022г.

Работилницата кани изкушените да работят като обучители на деца, да се включат в изследователско пътешествие на своя лидерски потенциал, в село Добралък. В работилницата участниците ще бъдат обучени в интерактивни методи за работа с групи, ще се потопят в приключенското консултиране и учене чрез преживяване, сред природата.

Всеки участник, със съдействието на водещия и останалите членове на групата, ще има възможност да приложи усвоените методи на работа като инициира интерактивни занимания за децата от село Добралък по време на практичния модул на обучението.

Срок за кандидатстване: 19 юни 2022 г. до края на деня

 

Ателие „Пътуване през сетивата“ с режисьор и водещ Милена Станойевич и асистент Ева Пайярдо.
Дати: 13 – 16 юли 2022г.

Четиридневно потапящо приключение, уникално творческо ателие за създаване на лабиринт и разказване на истории чрез сетивата. Ателието ще се състои Там, където познатият път свършва и ни се разкрива нова перспектива и уникална гледка. В място, изпълнено с доброжелателност, магичност и завладяващо доверие. Там, където границите между възможно и невъзможно, реалност и фантазия се размиват и изчезват. Там, където живее синхроничност.

По време на ателието участниците ще бъдат запознати с инструментариума на сетивен театър- лабиринт – поетика на уханието, на звука, на допира, на вкуса, поетика на пространството, и ще се учат как да намират необикновеното в себе си, другия и заобикалящата ги среда. В края на обучението участниците ще изградят представление – лабиринт. Това което си задаваме като въпрос, изграждайки Лабиринта е: Как да създадем условия за човека (пътуващият) да търси, да открива тайната и знанието, което носи в себе си, а все още не знае. В нещо голямо да видим малкото, в малкото да видим голямото.

Срок за кандидатстване: 19 юни 2022 г. до края на деня

 

Към цялата програма >>

 

За контакти:
discovered.spaces@gmail.com
Десислава Стоянова,
0888 714688

discovered.spaces@gmail.com
www.discovered-spaces.org
ФБ: @DiscoveredSpacesBG