Ателие „Пътуване през сетивата” – 13-16 юли

„Пътуване през сетивата” ателие за сетивен театър-лабиринт, имерсивни театрални практики и сайт-спесифик театър.
Водещ: Милена Станойевич
Асистент: Ева Пайярдо
Работен език: български
Дати: 13 – 16 юли 2022г.
В рамките на проект : „Изкуство на открито”
място: село Добралък, община Куклен

 

„Светът е пълен с вълшебни неща, които търпеливо чакат изострянето на нашите сетива.”

 

Какво е това:
Четиридневно потапящо приключение, уникално творческо ателие за създаване на лабиринт и разказване на истории чрез сетивата с режисьор и водещ Милена Станойевич и асистент Ева Пайярдо.

 

Къде:
Ателието ще се състои Там, където познатият път свършва и ни се разкрива нова перспектива и уникална гледка. В място, изпълнено с доброжелателност, магичност и завладяващо доверие – родопското село Добралък. Там, където границите между възможно и невъзможно, реалност и фантазия се размиват и изчезват. Там, където живее синхроничност.

 

Съдържание:
Сетивен театър – лабиринт смесва ролите „зрител” – „актьор” и ги превръща в съ-творци на едно уникално преживяване. Методът успява да съчетава различни изпълнителски изкуства, имерсивен и “сайт-специфик театър”, визуално, музикално и изобразително изкуство, отдавайки предимство на сетивата. Театър на сетивата – лабиринт провокира и изостря въображението ни.
Характерно за метода на сетивния театър е, че той непосредствено включва посетителите в изпълнението си и те стават активно съ-участващи в театралното взаимодействие. Заедно с артистите в лабиринта, преминаващият „пише” история в която Той става нейният главен Герой.
По време на ателието участниците ще бъдат запознати с инструментариума на сетивен театър- лабиринт – поетика на уханието, на звука, на допира, на вкуса, поетика на пространството, и ще се учат как да намират необикновеното в себе си, другия и заобикалящата ги среда. В края на обучението участниците ще изградят представление – лабиринт. Това което си задаваме като въпрос, изграждайки Лабиринта е: Как да създадем условия за човека (пътуващият) да търси, да открива тайната и знанието, което носи в себе си, а все още не знае. В нещо голямо да видим малкото, в малкото да видим голямото.

 

Кога:
Ателието ще се проведе от 13 до 16 юли с ежедневна сутрешна и следобедна сесия
Представянето на лабиринта пред публика ще бъде на 16 юли от 17:00 часа

 

За кого:
Ателието е подходящо за хора с интерес към потапящи творчески приключения, с любопитство към различни театрални практики, за артисти-любители, за професионални изпълнители, за любопитните, за скептичните, за търсещите нови „хоризонти”, без значение на предишният опит.
Ателието е насочено към хора на възраст от 18 до 35 години, но ако любопитството и възрастта ви са по-големи, няма невъзможни неща, пишете ни.
Максимален брой участници: 10 – 15 човека
Какво е необходимо за участие:
Любопитство, желание и попълнен формуляр до 19 юни https://forms.gle/byTkC9ZBVGnQtueM8

 

Начини на участие (такса участие):

 

С пълна стипендия:
Обучителната такса, нощувките и храната са напълно покрити от организаторите.
Стипендията е насочена с предимство към хората от община Куклен и община Асеновград. Ако имате желание да кандидатствате за пълна стипендия, но сте от друг регион, не се отказвайте – действайте смело.

 

С частична стипендия:
Участникът заплаща частична такса в размер на 120 лв, която включва обучение и храна (закуска, обяд и вечеря за 4 дни).
Стипендията е насочена към студенти, учащи, безработни или хора с ниски доходи.
Предоставяме възможност за спане на палатка, при желание да се настаните в къща за гости, можем да предоставим нашето съдействие.
С пълна такса:
– Участникът заплаща пълна такса в размер на 180 лв, която включва обучение и храна (закуска, обяд и вечеря за 4 дни).
Предоставяме възможност за спане на палатка и при желание да се настаните в къща за гости, можем да предоставим нашето съдействие.
Какво включва таксата (всички начини на участие):
– Пълно издание на ателието с Милена Станойевич и Ева Пайярдо общо 20 часа;
– Неустоимо вкусна вегетарианска храна, приготвена от нашите опитни готвачи, подправена с любов в пет закуски, четири обяда и четири вечери;
– Четири нощувки в Добралък в къща за гости в двойни или тройни стаи или на палатка.
– Незабравимо преживяване в село Добралък в магична планина.
В таксата не е включен транспорт.
Ще свържем участниците, за да може да пътувате заедно.

 

Изборът на начин на участие имате възможност да заявите при попълване на формуляра.

 

Участвай!
– Попълнете формуляр за участие до 19 юни 2022 г. и очаквайте нашия отговор за сформирана група и потвърждение за участие до 21 юни.
– След получаване на потвърждение следва уговаряне на начина на настаняване и заплащане на таксата за участие (при варианти “частична стипендия” и “пълна такса”), в срок до 27 юни.

 

ЗАПИШЕТЕ СЕ ТУК:
Ателието се провежда в рамките на проект „Изкуство на открито“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с община Куклен.